13 Ekim 2017 Cuma

5. Ders: NotaDeğerler

 Geçen ders tab okuma konusunda detaylı bilgi vermiştim. Tab okuma alıştırmalarını içeren vidyoyu ve dersin vidyosunuda ayrıca yükleyeceğim. Temel müzik ve nota bilgisi dersi bir an önce yapmam gerekiyor.

   Vuruşlar olmadan bastığınız notanın tab gösterimide olsa süresini bilemezsiniz. Nota öğrenmek ayrı bir uğraş gerektirdiği için ben size sadece notaların ses değerlerinden ziyade süre değerlerini göstermeyi uygun buluyorum.

   Önce metronomdan bahsetmek daha uygun. Metronom müzikte süre belirlemek için kullanılan bir araçtır. Bu süre saat, saniye gibi değildir. Müziğin kendine özgü süreleridir. İtalyanca isimlerle moderato, allegro vs gibi hız sembolleri vardır. Metronomda bunların hızını ölçen araçtır. Metronom üzerindeki değerlerden hızı belirleriz.



Yukarda bir analog metronom görüntüsü var. Metronom üzerinde çizgilerin her biri sayısal değerlerdir. Mesela 50 değeri yavaştı. 80 orta hızlıdır. 50 ve 51 arasındaki farkı anlamamız çok zordur. Yıllarını müziğe vermiş müzisyenler anlayabilir. Metronom üzerindeki çobuk sağa ve sola giderek "tık" diye ses çıkarır. Her tık sesi 1(bir) vuruşu ifade eder. yani 4 kez tık yaparsa 4 vuruş geçmiş demektir. Analog metronomlar pahalıdır. Dijital çağda hem tunner hem metronom özelliği olan dijital metronomlar vardır. Aşağıda bir dijital metronom vardır.


Üzerine dijital olarak değeri girip başlatırız. Belirlenen hıza göre "bip" sesi çıkar. Yukardaki metronom  hem tunner hem metronom özelliğine sahip fiyatı 10 ila 100 dolar arasında değişir. Çağımız internet çağı. İnternette google a "Metronom" yazın ilk sırada dijtal bir metronom uygulaması çıkıyor. İnternetinizin olduğu her yerde kullanabilirsiniz. Ayrıca akıllı telefonlarınıza ücretsiz metronom uygulamalarınıda indirebilisiniz.

  Metronom kullanırken ve müzik nota değerlerini okurken 2 teknik var. ya her "tık" sesini bir vuruş kabul edersiniz. ben bunu tercih ediyorum. yada her 4 "tık" sesini bir tam(whole) vuruş kabul edip çalışırsınız. Genelde orkestra şefleri 4 vuruşu tam vuruş derler. Aşağıdaki resimde detaylı anlatım var. ben size iki yöntemi de gösteriyorum.





Metronom cihazınız yoksa üzülmeyin. İnternetiniz varsa google'a metronom yazın. Yukardaki gibi bir sanal mettronom açılıyor. Hızı 100'e ayarlı metronomun hızını manuel değiştirebilirsiniz. S ağ üstteki mavi düğmeye basarsanız metronom çalışır ve tik tak sesleri çıkarır. Her ses bir vuruş demektir.






Bu tabloda ilk sütunda notaların porte üzerindeki şekilleri var. Bizim bunları öğrenmemize gerek yok. ikinci sütunda orkestra şefi yönetimi ile vuruş isimleri var. üçüncü sütünda vuruş değerleri var. 4 sütunda tab gösterimi var. 5. sütunda ise benim ilk bahsettiğim her tık sesine bir vuruş dediğimiz yöntem var.


Sıra ile inceleyelim; yukarıdan 1. sırada Tam (whole) nota var. Değeri 4 vuruş. yani metronomda 4 tık sesi duyulacak. Bizim yöntemimizde buna 4 vuruşluk nota veya tab diyeceğiz. Tab gösteriminde sadece sayı olarak yazıcağız. tek sayı gördüğünüzde bu 4 vuruşluk süre ilerleyecek. Şimdi benim derslerimi takip edip sıradan bir tab sitesinden tab indirdiğinizde yanılgıya düşmeyin, çünkü tab sitelerinin %90 nota sürelerini yazmalar. 2. sırada Yarım(half) nota 2 vuruş değeri var. biz de buna 2 vuruşluk nota diyeceğiz. Bunun tab gösterilimi sayı yuvarlak içinde ve üzerinde bir çizgi var. 3. sıradaki notamız 1 vuruşluk (çeyrek) nota değeri verir.Tabın üzerine notada ki gibi bir çizgi koyuyoruz. 4. sırada ise yarım vuruşluk diğer adı ile 8'lik nota( bir önceki çeyrek yani 1/4 tü bu nota onunda yarısı olduğu için 1/8 diye isimlendirilmiş) her bir vuruşda 2 adet yarım vuruş nota çalınır. yine notanın çizgisi aynı şekilde ekledim. en son olarak da çeyrek vuruşluk nota(16'lık) yani bir vuruşun çeyreği sürede çalınan notadır. Biz 4,2,1,yarım ve çeyrek vuruşluk nota terimini kullanıcaz. Diğer söyleniş biçimide (tam, yarım, çeyrek, 8'lik ve 16'lık) karşınıza çıkarsa yadırgamayın diye yazdım.


4üncü video da ki alıştırmalar (4.Lesson) 








Buraya kadarki alıştırmalarda nota değerleri vermeden çaldık. Aşağıdaki 12 alıştırmayı tabların sürelerini dikkate alarak çalın.












Alttaki 6 alıştırmada tab üzerindeki notaları da yazdım










Alıştırmaların videosu aşağıdadır. Her alıştırmanın numarası ile gösterilmiştir. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder